Na het diepe dal van de jaren 90 lijkt het erop dat de muziek weer steeds beter wordt. Aan het einde van de jaren 90 bezet een blanke rapper de Amerikaanse en Europese hitlijsten. Zijn naam Eminem (Marshall Bruce Mathers III) ook wel The Real Slim Shady. Hij is de eerste blanke rapper die het zo ver weet te schoppen. Op 23 februari 1999 komt the real slim shady cd uit. Het album komt in Amerika de bill board top 100 al gelijk binnen op nummer 2. Het album werd multi-platina en in september 1999 geeft interscope records eminem zijn eigen platen label, shady records. Hij contracteert al snel zijn vriendengroep uit het plaatsje Detroit, d-12.

Het lijkt erop dat artiesten zich steeds schaarser gaan kleden om meer platen te verkopen. Iets wat in de jaren 80 een schok teweeg bracht dankzij Madonna. Naakt blijkt te verkopen! Christina Aguilera spant hierbij de kroon, in de clip van het nummer dirrty is ze enkel gehuld in een string en een leren jack. In 2004 ontstaat er een grote rel als tijdens de pauze van the super bowl Justin Timberlake een stuk van Superster Janet Jackson outfit afscheurt waardoor haar blote borst minder dan 1 minuut te zien is. Amerika staat op zijn kop en blijkt de oorlog in Irak even te vergeten. Ook Micheal Jackson komt volop in het nieuws door zijn vermeende kindermisbruik. Hij wordt voor de rechter gesleept door de moeder van het vermeende slachtoffer. In de jaren 90 werdt Micheal al eerder beschuldigd van kindermisbruik, toen heeft hij het slachtoffer afgekocht met een groot bedrag. Dezelfde persoon klaagt hem weer aan voor kindermisbruik, dit keer komt het wel tot een uitspraak, waarbij the King of Pop vrijgesproken wordt voor alle beschuldigingen.

Wat vooral opvalt in dit tijdperk is het terugkomen van de Soul en Jazz muziek. Joss Stone brengt nieuw leven in de soulsound. Bij haar stem denk je aan een doorgewinterde Amerikaanse soul-sister. Zon donkerbruine dame die met een zwaar doorleefde stem pure en rauwe soul brengt. Mis! Op deze plaat is een 16 jarig blank meisje uit Dover, Engeland aan het werk. Wel een meisje dat de klassieke Miami soul-sound van de 70s door en door blijkt te kennen en deze hier van een vernieuwend jasje voorziet. Southern style pur sang is dit, gedragen door een rijke, vibrerende stem. De emotionele betrokkenheid bij het materiaal is opvallend.

Ook de Jazz muziek klink weer aardig in de oren. "Feels Like Home" van Norah Jones was het best verkochte album van 2004. De Amerikaanse jazz-zangeres had zich in 2002 al op de kaart gezet met "Come Away With Me". Haar rustige, ingetogen nummers ontketenden een ware Norah-gekte. Miljoenen albums vlogen over de toonbank en vele muziekonderscheidingen vielen Norah Jones ten deel. Al met al een echte jazz gekte ontketende. Jamie Cullum doet een frisse wind door de jazzwereld waaien. Jamie, zittend achter de piano of helemaal gekdoend bovenop datzelfde instrument, is moeilijk te weerstaan en geheel terecht wordt hij nu al beschouwd als n van de groten uit de populaire jazz.

De jaren van de Reunies

In de jaren 90 waren groepen zoals the Backstreet boys en de Spice Girls waanzinnig populair. De Spice Girls gingen eind jaren 90 ieder hun eigen weg. De Backstreet Boys hebben nooit officieel kenbaar gemaakt dat ze uit elkaar zijn gegaan, toch werd het ongekend stil rond de band.

Begin de jaren 90 ging de boyband take that uit elkaar nadat Robbie Williams aangegeven had een solocarriere te ambieren. Later blijkt dat hij niet meer samen kon werken met de andere leden van de band. De band ging nog even met z'n vieren verder maar besloot uiteindelijk toch uit elkaar te gaan. In 2006 kondigen de bandleden van Take That aan een eenmalige reunietour te willen maken. Hierbij wordt ook Robbie Williams uitgenodigd mee te doen. Na veel gecorrespondeer heen en weer besluit Robbie niet mee te doen daar hij het te druk heeft met zijn solocarriere. Take That gaat toch door met de reunie, de kaarten voor de tour zijn binnen no time uitverkocht. De leden van de band laten de jaren 90 herleven met een waanzinnige menigte fans.

Ook de Spice girls laten in 2007 weer van zich horen. In 2005 en 2006 waren er al eerder speculaties over een Reunietour. In 2007 komt het er dan ook echt van. Ook deze kaarten zijn binnen no time uitverkocht. Helaas doen de Girls Nederland niet aan.

De Backstreet Boys waren nooit weggeweest maar het bleef lang stil rond de Band. Later blijkt dat de band een break nam omdat AJ Mclean verslaafd zou zijn aan de alcohol. Nadat hij afgekickt is nemen de boys een nieuw album (never gone) op welke begin 00 uitkomt. In 2005 zou een nieuwe tour volgen. In 2007 besluit Kevin Richardson de band te verlaten omdat hij meer tijd aan andere projecten wil besteden. Er komt eind 2007 wel een nieuw album uit zonder Kevin.

Ook de Dolly Dots hebben in 2007 de smaak goed te pakken een eenmalige tour in nederland volgt. Hordes fans stormen naar de winkels om een kaartje te bemachtingen. De band die in de jaren 80 zo bekend was in zowel nederland als buiten nederland geven het gevoel van die jaren even terug. Helaas voor alle fans was het een eenmalige tour, maar om nooit meer te vergeten.

Ook wordt in de jaren 00 het Britse programma Idols gelanceerd, het programma blijkt immens populair en wordt over de hele wereld verkocht, waaronder nederland. De eerste Idols werd bekeken door miljoenen nederlanders. Iedereen kan zich opgeven om mee te doen aan Idols. Er worden eerst audities gegeven welke uitgezonden worden op tv. De jury oordeeld hard maar rechtvaardig. Deze bestaat uit Erik van tijn, Henk-jan Smits, Jerney Kaagman en Edwin. In de voorrondes van de audities komen de meest grappige, bizare en gekke optredens van mensen voorbij, mensen kijken graag naar mensen die zich voor schut zetten. Maar er zijn ook mensen bij die echt kunnen zingen. Deze gaan door naar de volgende ronde. Uit de duizenden aanmeldingen blijven er uiteindelijk 10 over die naar de liveshows gaan, deze mensen zullen zoiezo nooit vergeten worden evenals de meeste hilarische optredens in de voorrondes. De eerste winnaar van Idols wordt uiteindelijk Jamai en hij krijgt een platencontract. Helaas horen wij helaas niet veel van hem op gebied van muziek evenals de andere finalisten van Idols. Veel van de finalisten belanden uiteindelijk in een musical of op andere entertainment gebieden. Er zullen na de eerste editie nog meerdere edities volgen, zullen deze kandidaten het dan toch ver gaan schoppen? De tijd zal het leren.