Met recht kan gezegd worden dat in de jaren 60 de muziek herleeft en dat de popmuziek geboren werd. Het zijn de glorieuze jaren waarin een nieuwe generatie de toon begint aan te geven. Een generatie die hoopvol naar de toekomst kijkt en die wil genieten. Jonge mensen ontwikkelen hun eigen stijl en een eigen cultuur. De muziek weerspiegelt hun levenslust, hun optimisme en hun vrijheidsdrang. Midden jaren 60 zijn van grote betekenis in de popmuziek er onstaan veel nieuwe muziekstijlen. De Britse groepen en solisten zijn daarbij in de meerderheid. Het zijn voor de Britten gigantische topjaren in de popmuziek. Aangevoerd door The Beatles veroveren bands als The Rolling Stones, The Knicks, The Who, The Searchers en The Hollies Amerika en Europa.

Tot de grote popinvasie van midden jaren 60 leek Amerika het alleenrecht te hebben op het uitvinden van nieuwe muzikale stromingen. Zoals Rock and Roll, Western, Blues, Country en Rhythm and Blues. De cultuur van de hippies, met als belangrijkste pleisterplaats Haight Ashbury in San Fransisco, heeft een grote invloed op de haardracht en de muziek van die generatie. De groep Cream, met gitarist Eric Clapton, speelt grotendeels ge´mproviseerde muziek. Simon & Garfunkel brengen poŰtische folkmuziek. The Kinks zingen kritische, maar over het algemeen vrolijke liedjes. Jimi Hendrix en Pete Townshend vernielen hun gitaren op het podium; een daad die symbool staat voor de opstandige jeugd aan het eind van de jaren 60. Daarnaast blijven Tom Jones, Engelbert Humperdinck, Cliff Richard e.a. succesvol met hun commerciŰle liedjes. Ook Soul blijft populair, dankzij o.a. Aretha Franklin, Otis Redding en The Four Tops. De eenvoudig geklede zangeressen Sandie Shaw en Mary Hopkin zijn opvallend populair. De hippiecultuur overheerst nog niet helemaal.

De Jaren 1969 en 1970 zijn mijlpalen in de popgeschiedenis de wereld neemt afscheid van de roemruchte sixties. Een periode van maatschappelijke veranderingen is voorbij. In 1969 wordt de popmuziek beheerst door legendarische solisten en bands. Tim Hardin, Bob Dylan en Donovan zingen gevoelige songs met interessante teksten. Simon & Garfunkel, The Byrds, Crosby, Stills and Nash en Fleedwood Mac mengen romantiek en optimisme tot hartverwarmende muziek.

The Sixties lijken wel eeuwig te duren, maar in 1970 wordt die periode werkelijk afgesloten. The Beatles gaan uit elkaar. Simon & Garfunkel proberen het solo. De muziek verandert. Er komen anders klinkende groepen zoals Chicago en Blood, Sweat en Tears. De grote festivals van 1968 en 1969 zijn verleden tijd. De jaren 1969 en 1970 vormen een echte scheiding in de popgeschiedenis. Het zijn jaren waarin ook de Nederlandse popgroep Shocking Blue internationaal grote successen boekt. Waarin sterren als Janis Joplin en Jimi Hendrix door druggebruik het leven verliezen. De wereld neemt afscheid van The Sixties.

Het zijn jaren die later met recht als legendarisch de geschiedenis ingaan. Met o.a. de volgende grootheden: The Beatles, The Supremes, Simon & Garfunkel, The Byrds, The Beach Boys, The Rolling Stones, The Who, The Hollies, The Searchers, The Knicks, The Schadows, Elvis Presley, Bob Dylan, Ray Charles, Connie Francis, Roy Orbison, Cliff Richard en Franšoise Hardy. In die jaren herleeft de muziek op een nog nooit vertoonde manier. Singles worden in grote aantallen verkocht. Een nieuwe generatie zorgt voor nieuwe muziek. Het echte begin voor het poptijdperk is aangebroken.