Spice Girls

The Backstreet Boys


In de jaren 90 is de stijl van de muzieksoorten drastisch veranderd. Het lijkt er een beetje op of de muziek op is. Er onstaan in de nineties verschillende soorten muziek door de jongeren generatie omarmt als heilig. Muziekstijlen zoals gabbermuziek, hardcore en dancemuziek ontpoppen zich razendsnel. DJ's krijgen meer invloed als ooit. Oude nummers worden geremixt en opnieuw uitgbracht als keiharde dancemuziek.

Er ontstaan nieuwe rages, gabberfans van hardcore muziek scheren massaal hun hoofden kaal lopen in zogenoemde bomberjacks en australian trainingspakken en natuurlijk lopen ze allemaal met nike schoenen. Zelfs meisjes scheren een deel van hun hoofden kaal. Ze ontwikkelen een eigen dans stijl. In deze tijd gaan veel jongeren naar hardcore feesten die georganiseert worden. In deze tijd onstaat ook een nieuwe organisator van hardcore feesten ID&T.

In 1995 bedachten multimediabedrijf Arcade en Lex Harding een plan om een Nederlandse muziek Tv-zender op te richten. In tegenstelling tot landen als Duitsland en Frankrijk, had Nederland nog geen nationale muziekzender. Lex Harding toen nog directeur van Radio 538, vond dat het tijd werd, dat Nederland ook een eigen muziekzender kreeg genaamd TMF (The Music Factory).

De muziekzender TMF is immens populair en goed bekeken door de jongeren generatie. Er ontpoppen zich meer bands en artiesten dan ooit tevoren. Veel van deze blijken uiteindelijk eendagsvliegen.
De muziekzender TMF zorgt er uiteindelijk voor of een band of artiest het gaat maken of niet. Want uiteindelijk kiezen de kijkers wat wel of niet in is. De perfecte reclame voor de artiesten is uiteindelijk TMF of de radio. Programma's op TMF maken het mogelijk om op nummers of clips te stemmen. Ook organiseert TMF grootse muziekspectakels zoals de TMF Awards en Pepsi Pop. Bij deze concerten die gemiddeld 5 uur duren, treden er verschillende populaire bands en artiesten op.

Ook de rap en hiphop wordt steeds beter ontvangen. Rap is uitgevonden door zwarte jongeren uit de sloppenwijken van Amerika, in de zeventiger jaren. Het woord "rappen" komt uit het Amerikaanse slang en betekent "praten." Iets vertellen op muziek was al een eeuwenoude traditie bij de zwarte Amerikanen. Het begon met DJ's die plaatjes draaien op de wijkfeesten in de Bronx (een negerwijk in New York) Ze vonden het "scratchen" uit. Je zet de naald steeds weer in dezelfde groef van de plaat, en je krijgt een ritmisch patroon.

Verschillende soorten rap zijn:
De "message rap" : Rap-liedjes over historische gebeurtenissen, meestal gezien door de ogen van de zwartebevolking,
De "gangsta rap" : Rapliedjes over stoer doen, wapens en geweld.
De "native tongue mouvement" : Rapliedjes die gaan over het moederland Afrika, waar veel zwarte jongeren (rappers) van afstammen.
En natuurlijk hebben rappers het ook over zaken als: verliefdheid, zichzelf (de zogenaamde "opscheprap"), arm en rijk en dagelijkse dingen.

Ook boybands en girlbands komen in dit tijdperk weer helemaal terug. Zoals Take That, The Backstreet Boys, N-sync, Five en Boyzone. Een meidenband de Spice Girls wordt immens populair over de hele wereld. Veel tienermeisjes worden hysterisch bij het zien van deze bands.

In de jaren negentig wordt vooral geëxperimenteerd met verschillende soorten muziek. De dj's verdienen in deze tijd meer als gewone artiesten.

Aan het einde van de Nineties keert de rust terug. De gabbermuziek blijkt bijna uitgestorven te zijn en de boy en girlbands vallen langzaam maar zeker uit elkaar. Wat nog steeds immens populair blijft zijn de verschillende DJ's die dance en trance uitbrengen. De tijden van kale hoofden en gabber outfits blijken verleden tijd.

De muziek uit de jaren negentig blijken uiteindelijk vergeten liedjes te zijn waarvan veel niet meer gedraaid of uitgezonden wordt. Daarvoor zijn er teveel nummers uitgebracht die van slechte kwaliteit zijn. Tuurlijk zijn er wel grote uitzonderingen zoals Madonna die weer teruggekeerd is en natuurlijk Robbie Williams die de groep Take That verliet om solo verder te gaan en met veel Succes. Ook George Micheal is terug en komt uit voor zijn homosexualiteit. Oudgediende zoals Tina Turner, The Rolling Stones en Phil Collins maken hun Comeback.





Tupac

Toy Box