The Beach Boys


Bandleden:
Brian Wilson
Dennis Wilson
Carl Wilson
Mike Lowe
Al Jadine
Bruce Johnston

In 1961 worden The Beach Boys opgericht. In het begin treden ze op onder verschillende namen. Eerst noemen ze zich The Pendletons, daarna Carl And The Passions en vervolgens Kenny And The Cadets. Op advies van de platenmaatschappij gaan de jongens zichzelf The Beach Boys noemen.

De eerste eerste bescheiden hit 'Surfin' is geschreven door Brian Wilson. Hierna worden op aanraden van zijn broer Dennis nog meer nummers geschreven over dit onderwerp. Dennis Wilson is overigens de enige die ook echt kan surfen.

Op 31 December 1961 betreden The Beach Boys voor het eerst een groot podium. Daarna verlaat basist Al Jardine tijdelijk de groep om zijn studie af te maken. Hij wordt vervangen door Slaggitarist David Marks. Vanaf het ontstaan is de vader van de Wilson broetjes de manager van The Beach Boys. Hij zorgt voor een nieuwe platenmaatschappij als de oude ophoud met bestaan.

Na deze wisseling scoort de groep direct een hit met de door Brian Wilson geschreven single 'surfin safari'. De single 'surfin USA' zorgt voor algemene erkenning van The Beach boys. Het nummer haalt de derde plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Hierna zingen ze niet uitsluitend over surfen meer maar meer over plezier in het algemeen. Zoals blijkt uit de nummers 'dance dance dance', 'summer means' en 'new love'. Ook de nummers van componist Brian Wilson krijgen meer diepgang zoals ballads 'my room' en 'caroline no'.

Discography:


CHRISTMAS WITH THE BEACH BOYS
SOUNDS OF SUMMER: VERY BEST OF
CLASSICS/SEL. BY BRIAN WILSON
HAWTHORNE, CA
FRIENDS/20/20
PARTY/STACK-O-TRACKS
CONCERT/LIVE IN LONDON
SMILEY SMILE/WILD HONEY
SURFER GIRL/SHUT DOWN VOL. 2
LITTLE DEUCE COUPE/ALL SUMMER
SURFIN' SAFARI/SURFIN' USA
TODAY!/SUMMER DAYS & NIGHTS
PET SOUNDS
CARL & THE PASSIONS/HOLLAND
15 BIG ONES/LOVE YOU
KEEPIN' THE SUMMER ALIVE/'85
M.I.U./L.A. ALBUM
SUNFLOWER/SURF'S UP
IN CONCERT
ENDLESS HARMONY
GREATEST HITS 3/BROTHER YEARS
GREATEST HITS VOLUME 2
GREATEST HITS VOLUME 1
PET SOUNDS SESSIONS, THE
BEST OF...
MERRY CHRISTMAS FROM...
ILIAD-BACK TO THE BEACH
EDI-BEST OF (BOX SET)
THIRTY YEARS OF THE BEACH BOYS
GREATEST SURFING SONGS!
GREATEST CAR SONGS
R.D.-GREATEST HITS