Janis Joplin


Naam: Janis Lyn Joplin
Artiestennaam: Janis Joplin
Geboren: 19 januari 1943
Plaats: Port Arthur, Texas

Als ze 17 jaar is begint haar voorkeur voor muziek duidelijk te worden. Ze bewonderd de songs van Zangeres Bessie Smith. Als ze van school komt gaat ze in de lokale clubs optreden. Ze zingt vooral rauwe country-songs en folk-rock-nummers. Aan het begin van the 60's gaat ze naar Californie. Ze krijgt maar af en toe werk als zangeres en ze raakt verzeild in de popscene van San Francisco. Ze raakt er ook verslaafd aan de drank en drugs. Nadat ze in een ziekenhuis een ontwenningskuur voor methedrine en heroine heeft ondergaan, gaat ze terug naar Texas.

In 1966 wordt ze door de dichter en zakenman Chet Helms gevraagd om te gaan zingen bij de groep Big Brother and the Holding Company. Deze groep wordt dankzij Janis Joplin een van de bekendste bands van Californie. Haar mede door de drank rauw geworden stem en haar totale overgave aan de muziek maken de groep beroemd.

In 1967 komt de eerste LP van Big Brother and the Holding Company uit. De band is door het popfestival in Monterey in een klap bekend geworden bij het poppubliek. De groep komt onder het management van Albert Grossman, die ook de manager van Bob Dylan is. De tweede LP 'Cheap Thrills' bewijst de bijzondere klasse van Janis Joplin. Haar wanhopige, smekende, dramatische zang raakt het hart van veel mensen. Kort hierna verlaat ze de groep. Ze begint een eigen band 'the kozmic blues band' dit wordt een gigantische flop. In december 1969 wordt de groep opgeheven.

Snel erna onstaat er een nieuwe begeleidingsband 'The Full Tilt Boogie Band'. Een groep die haar ondersteunt op haar gezochte manier. Ze gaat hard aan het werk om een nieuwe LP te maken. Die LP moet 'Pearl' worden een parel van een plaat die de slechte LP Met The Kozmic Blues Band moet doen vergeten. 'Pearl' is bijna voltooid als Janis Joplin op 4 oktober 1970 op 27 jarige leeftijd sterft. Haar band maakt de LP af. Als de plaat uitkomt, blijkt weer hoe goed ze was. Op die plaat zijn legendarische nummers te vinden als 'Me and Bobby McGee' en 'Mercedes-Benz'. In februari 1971 bereikt 'Me and Bobby McGee' de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.

Discography:


Big Brother and the Holding Company (1968)
Cheap Thrills (1968)
I got dem ol'kozmic blues again mama! (1969)
Pearl (1971)
Joplin in concert (1972)
Janis Joplin's greatest hits (1973)
Janis (1975)
Farewell song (1982)
Janis (cd set) (1993)
18 Essential songs (1995)
Box of Pearls (1999)
Winterland (1998)
Love, Janis (2001)