Jimi Hendrix


Naam: James Marshall Hendrix
Geboren: 27 november 1942
Plaats: Seattle, Washington

Jimi Hendrix is 11 jaar als hij begint met gitaar spelen. Zijn grote voorbeelden zijn de bluesgitaristen: Muddy Waters, B.B. King en Howlin wolf. Als Jimi als parachutist in het leger bij een sprong zijn enkels breekt en wordt afgekeurd, speelt hij in verschillende groepen zoals de begeleidingsband van Little Richard en de groep van Ike & Tina Turner. Ook speelt hij in groepen van zijn idolen zoals B.B. King, Sam Cooke en Jackie Wilson, in deze periode doet hij veel ervaring op. Na deze periode besluit Jimi een eigen band op te richten Jimi James and the Blue Flames. Bij een optreden in 1966 in het New Yorkse cafe Wha! wordt hij ontdekt door de basgitarist van de Engelse groep The Animals, Chas Chandler. Die haalt hem over om naar Engeland te komen.

In Engeland haalt hij drummer Mitch Mitchell en Basgitarist Noel Redding bij elkaar en hij noemt de groep The Jimi Hendrix Experience. In deze groep maken ze muziek met een geheel eigen stijl die de mogelijkheden van de gitaar enorm uitbreidt. Ingewikkelde loopjes worden afgewisseld met lange, huilerige uithalen. Ook jongleert hij met zijn intrument bespeelt het op zijn rug of met zijn tanden en maakt hiermee een boeiend schouwspel.

Na drie dagen repeteren treedt The Jimi Hendrix Experience al voor de eerste keer op in het Parijse Olympia, in het voorprogramma van tieneridool Johnny Halliday. In 1966 komt de eerste singel uit 'hey joe' het nummer wordt in Engelang en de benelux een grote hit. Ook de nummers 'purple haze' en 'the wind cries mary'worden hits.

Tijdens optredens staat iedereen versteld van de geluiden die Jimi uit zijn versterker haalt. Tijdens zijn optreden op het eerste echte popconcert allertijden, het festival van Monterey is een geweldig succes. Als hij tijdens dit optreden een spectaculaire stunt brengt aan het eind van het nummer 'Wild Thing', verbrandt hij voor de ogen van het publiek zijn gitaar.

In 1967 hebben ze nog twee hits met 'burning of the midnight lamp' en 'foxy lady'. Ook met de LP's 'are you experienced' en 'axis bold as love' worden goede resultaten gehaald. in 1968 komt de dubbel-LP uit 'electric ladyland' uit. Aan deze plaat werken beroemde muzikanten mee zoals: Steve Winwood, Buddy Miles, Al Kooper, Jack Casady en Chris Wood. Afkomstig van deze LP komt ook de hit 'all along the watchtower' geschreven door Bob Dylan.

Jimi Hendrix en Eric Clapton zijn in the sixties de invloedrijkste gitaristen. Hun manier van spelen heeft hele generaties muzikanten beinvloed. Mede door Jimi Hendrix wordt Psychedelische rockmuziek enorm populair.

In 1968 staat Jimi op een absoluut hoogtepunt van zijn roem. Als hij in 1969 voor het eerst opgepakt wordt wegens het in bezit zijn van Heroine vreest iedereen echter het ergste voor hem. Bij Jimi blijft het drugsgebruik niet beperkt tot het roken van soft drugs en experimenteren met LSD. Ook gebruikt hij Heroine. Later blijkt dat onzekerheid over zijn kunnen als muzikant een overheersende rol heeft gespeeld. Langzamerhand verliest hij de realiteit uit het oog. In 1970 blijken die vermoedens terecht Jimi Hendrix overlijdt aan een overdosis slaapmiddelen.

Albums:


Are you experienced (1967)
Axis: bold as love (1968)
Electric ladyland (19868)
Band of gypsys (1970)
First rays of the new rising sun (1997)
The jimi hendrix experience (2000)
South saturn delta (1997)
BBC sessions (1998)
Jimi Hendrix :blues (1994)
Experience Hendrix: best of (1998)
Live at the fillmore east (1999)
Live at woodstock (1999)
Merry christmas & happy new year (1999)
Voodoo child: the jimi hendrix collection (2001)
smash hits (1969)
Blue wild angel [2CD SET] (2002)
Blue wild angel "highlights" (2002)
Martin scorsese presents the blues: Jimi Hendrix (2002)
Jimi Hendrix experience: Live at berkeley (THE SECOND SET) (2003)
Live at woodstock [35th anniversary edition] (2004)