Fleedwood Mac


Bandleden:
Peter Green (meestergitarist)
Mick Fleetwood (Drummer)
John McVie (Bassist)
Jeremy Spencer (Gitarist)
Danny Kirwan (Gitarist/Pianist)
Stevie Nicks (Zang)
Lindsey Buckingham (Zang/Gitarist)

Fleedwood Mac wordt in 1967 opgericht door Peter Green, Mick Fleetwood en John McVie, allen komen uit de hogeschool van de engelse bluesmuziek, daar zij bekend staan als een witte bluesband gaan zij in 1969 een ander muzikaal pad op. In 1968 scoort Fleedwood Mac hun eerste hit Need Your Love So Bad dit nummer is een en al blues. De nummers die erna uitkomen hebben duidelijk een andere beat. Albatross, Man Of The World en vooral Oh Well bezorgen de band grote bekendheid. Op de LP's is het verschil naar een andere muzikale richting sterk te volgen. Then Play On uit 1969 en Kiln House uit 1970 zijn heel verschillend de laatste is meer een rock&roll plaat met een zingende Jeremy Spencer in de hoofdrol.

In 1970 stapt Peter Green uit de band omdat hij niet tegen de faam kon. In de crises waarin hij verkeerde schreef hij de superhit Green Manalishi. Hij stelde de band voor om alle winsten aan de arme te geven, maar deze voelde daar weinig voor. Hij verlaat de band en gaf later zijn eigen fortuin daadwerkelijk aan de armen weg.

Fleedwood Mac komt door het vertrek van Peter Green in een diep dal terecht. Pas jaren later komen zij hieruit met versterking van twee vrouwelijke collega's (stevie nicks & Lindsey Buckingham) en andere bezettingen. Kenmerkend worden ze door de driestemmige closeharmonyzang. Hierdoor groeide Fleetwood Mac via albums als Fleetwood Mac(1975) en Rumours (1977) en grote hits als Rhiannon (1976), Go Your Own Way en Don’t stop (beide 1977) uit tot een van de succesvolste groepen ter wereld.

Gevoed door onderlinge wrijvingen begonnen in het begin van de jaren tachtig verschillende leden van de groep een solocarrière, maar alleen Stevie Nicks was daarin redelijk succesvol.

In 1987 overtuigde Fleetwood Mac nog eenmaal de wereld met de LP Tango in the night, waarvan zes hits afkomstig zijn. Maar na het vertrek van Buckingham in 1988 en dat van Stevie Nicks raakte kwaliteit en populariteit van de groep danig in het slop.

Albums:


Peter Green's Fleetwood Mac
Mr. Wonderful
English Rose
Fleetwood Mac In Chicago
The Pious Bird Of Good Omen
Then Play on
Kiln House
Greatest Hits (1971)
Future Games
The Original Fleetwood Mac
Bare Trees
Penguin
Mystery To Me
Heroes Are Hard To Find
Fleetwood Mac
Rumors
Tusk
Fleetwood Mac Live
Mirage
Tango In The Night
Greatest Hits (1988)
Behind The Mask
25 Years - The Chain
Time
The Dance
The Very Best Of Fleetwood Mac
Say You Will